A villanymotor sokoldalú felhasználása

A villanymotort az ipar egyik csodájának is nevezik, mely Jedlik Ányos nevéhez fűzhető. Ő készítette el az első példányt 1825-ben, és azóta is növekvő és rendíthetetlen népszerűség övezi a villanymotort.

A villanymotor számos területen használható, tekintve mind az ipari, mind a háztartási területet. A járműiparban az egyik legnépszerűbb. Sok előnyt könyvelhet el magának a villanymotor, és sok területen lehet előnyösen használni ezt a technológiát. Megkülönböztetünk egyfázisú és háromfázisú villanymotorokat. Az ipari felhasználást tekintve a háromfázisú a bevett választás.

Ebben csak akkor tesznek kivételt egyfázisú bevetésével, ha valamilyen okból kifolyólag nem megoldható a háromfázisú használata. Kitalálható, hogy az egyfázisú egy gyengébb kiszerelés a háromfázisú mellett. A gépek hosszútávú működés szempontjából ár-érték arányban is a háromfázisú lesz a kifizetődő választás. Nem véletlen ez a legkeresettebb kivitel az ipari felhasználásban.

Ugyanakkor jó hír az is, hogy az egyfázisú motort nem csak a háztartások tudják igénybe venni, hanem a cégek is. Például fűrészgépekhez, betonkeverőkhöz, vagy más alkalmazásokhoz is lehet használni. Továbbá, ventilátorok, kompresszorok, szivattyúk és fúvó ventilátorok hajtására is alkalmazható. Ezzel szemben a háromfázisú motorokat nagyobb járművek meghajtására is használják, mint a trolibuszok, villamosok és villanymozdonyok. Villanymotor vásárlásáért látogasson el a dcmotor.hu oldalára!