Egy kis hinta történelem

A csecsemők és a gyerekek szeretik a mozgást. Csecsemő korukban szeretnek imbolyogni. Gyermekkorban mozogniuk kell. A hintázás gyakran az élet egyik legkedveltebb gyermekkori emléke. De hogyan kezdett el az emberiség játszani ezen az eszközön?

Különböző kultúrák játékszerű eszközöket találtak ki a lengésre a civilizációkban és a mai, de a görögök mintha a legkorábbi évektől tették volna meg.

 

A hinta feltalálása

Már a k. e. V. században a vázafestményekről ismert görög művészek abban a korban megörökítették hintán lengő gyerekeket és nőket. Az Egyesült Államokban a gyarmati családok ilyen jellegű eszközöket készítettek fapálcikák és a fához kötött kötél segítségével, hogy gyermekeik libegjenek a pihenőidőben, miközben a kocsijaikkal a prériket járták.

Az évszázadok során a hinta sokféle anyagból készült: gumiabroncs dzsungel jellegű libegő; szőlőből készült természetes eszköz; fa vagy acél; és kötélből készült verziók: hosszú, nagyon vastag kötélből készült eszközök, a végén csomózott kötéllel.

Végül az 1800-as évek végén kezdtünk el biztonságosabb és szabványosított változatokat tervezni. A modern hinták és egyéb játszótéri eszközök közvetlenül a gyermekmunka törvényeinek sikeres végrehajtásának tulajdoníthatók. Úgy tűnik, hogy a gyermekek gyárilag való munkavégzésének természetes előrelépése az volt, hogy hagyták őket játszani. A nők és a pedagógusok támogatásával nyilvános felháborodás hangzott el a biztonságos terekért, amelyekben a gyerekek napközben játszhattak. Így alakult ki a modern játszótér.

A nagy gazdasági világválság idején a kormány folytatta a játszóterek finanszírozását, tudatában annak, hogy a gazdasági válság idején szükség van a játékra. A 20. század korábbi éveiben a játszótéri berendezések nagy része acélból készültek, ami meglehetősen veszélyes játékot eredményezett. Egészen a legutóbbi forradalomig, az 1970-es évekig kezdték ajánlani, hogy „lágyabb” anyagokat, például fát és műanyagot kell használni.

A hinta története minden bizonnyal érdekes, és kétségtelenül tovább fog fejlődni, ahogy fejlődünk mi is, és többet megtudunk a gyermekkori játék és tevékenység fontosságáról. Függetlenül attól, hogyan változnak az évek során, mindig mosolyt csalnak a gyerekek arcára.