Ismerkedjünk meg a meteorzáporokkal

Ha felnéz az égre egy tiszta októberi éjszakán, megpillanthatja az Orionida meteorrajt. A csillaghullás minden ősszel megtörténik. Körülbelül egy hónapig az Orionida meteorok a légkörbe zuhannak, és fényes csíkokként jelennek meg az égen. A fényshow október 21-e körül a legintenzívebb.

Az Orionida meteorraj csak egy az évente előforduló több tucat meteorraj közül. A meteorzápor akkor következik be, amikor a Föld egy törmelékmezőn halad át a Nap körüli pályáján. Ezt a törmeléket egy üstökös, aszteroida vagy más tárgy dobhatja ki. Az Orionidák például akkor fordulnak elő, amikor a Föld a Halley üstökös által hagyott poros ösvényen halad keresztül.

Amikor a Föld átszánt egy ilyen törmelékáramot, az űrsziklák a légkörbe zuhannak. A sziklák izzanak, ahogy a légellenállás felmelegszik és meggyújtja őket. A legtöbb meteor teljesen kiég a légkörben. A földet érő ritka kőzetet meteoritnak nevezik. Az előadás lassan kezdődik, ahogy bolygónk a törmelékmezőbe lép. Majd akkor tetőzik, amikor a Föld áthalad a mező legzsúfoltabb részén, és ismét lecsökken, ahogy távozunk.

A hullócsillagok meteorzáporban jelennek meg az égen. De úgy tűnik, hogy mindegyik ugyanarról a helyről repül kifelé. Ennek az az oka, hogy a meteorzáporban lévő összes kő ugyanabból az irányból zúdul a Föld felé. Kiindulási pontjukat az égen sugárzónak nevezik. Például az Orionidák sugárzója az Orion csillagképben található. Ez adja a meteorraj nevét.

A meteorraj megtekintéséhez a legjobb olyan helyre menni, ahol széles kilátás nyílik az égre, távol a fényszennyezéstől. Nem kell távcsövet vagy távcsövet használni. Ezek korlátozzák a látómezőt. Csak dőljön hátra, lazítson, és tartsa nyitva a szemét. Türelemmel és egy kis szerencsével elkaphat egy hulló csillagot.