Különleges képesség

Haga Tivadar Különleges képesség című munkája 1999-ben az Avana Egyesület Preyer Hugó novella-pályázatának első díját nyerte el. A fantasztikus irodalom iránt érdeklődő közönséget az író rendkívül érdekes világba engedi bepillantani.

Ami a címet illeti, nagyon találó, mivel nem egy különleges képességű embert ismerhetünk meg belőle, hanem a különleges képesség, mint olyan kerül bemutatásra, tulajdonosának minden örömével és nyűgével egyetemben. A novella mindössze két karaktert mutat be nem túl részletesen, de a történet megértéséhez tökéletesen elegendő információt biztosítva. Mindezt olyan eltalált stílusban teszi, hogy az ember – mintha az író is különleges képesség birtokában lenne – képtelenné válik a szöveg letételére mindaddig, amíg a végére nem ér. Külön bája a történetnek, hogy olyan panelekből építkezik, amelyek ismerősen hangzanak a sci-fi rajongók fülének, de mindezekkel feszültséget teremt, ami a krimik sajátossága. Csupán a legutolsó fejezetből derül ki, hogy kié az igazán különleges képesség.

A befejezés csattanója mellbevágó, hisz – ahogy az egy jó tollú írótól elvárható – bármire gondolhat az olvasó, csak ehhez hasonló lezárásra nem. Ugyanakkor ez teszi az egész történetet még hitelesebbé, olyanná, ami miatt ismernie kell mindenkinek Haga Tivadar Különleges képesség című novelláját…