Laminált padló lerakási minták

Számos oka van annak, hogy miért annyira közkedvelt a laminált padló. A könnyen elérhető, megfizethető és kivitelezhető alaptulajdonságok mellett jelentős szempont a fahatás egyre intenzívebb megjelenése ezeken a burkolatokon. Mind színében, mintázatában, sőt akár tapintható textúrájában is hűen igazodik a valódi faanyagokhoz.

Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a faparkettánál elterjedt lerakási minták is teljesen mértékben alkalmazhatóak a laminált padlónál, ezáltal is növelve otthonunkban az említett fahatást. Az alábbi lerakási minták a legelterjedtebbek a laminált burkolatok esetében:

  • Horizontális: A lakások nagy részében találkozhatunk ezzel az egyszerű, párhuzamos lerakási módszerrel. Az elemek a szoba két falával párhuzamosak. Ennél egy fokkal bonyolultabb kivitelezés, amikor a laminált padló darabokat soronként valamilyen mértékben elcsúsztatjuk, így megtörve a túlzott szabályosságot.
  • Diagonál: Ugyancsak párhuzamosan fektetjük le egymáshoz képest az elemeket, de azok a szoba falával már nem párhuzamosak, hanem a laminált padló vonala más irányt követ, például átlós a fal vonalához mérten.
  • Mozaikos: Általában rövidebb elemeket helyeznek részben párhuzamosan, részben merőlegesen egymás mellé, ezáltal négyzeteket alkotva. Meglehetősen markáns megjelenést nyújt, de stílusban a klasszikusok közé sorolható.
  • Halszálkás: Szintén klasszikus, de egyúttal különleges és modern mintázat is. A laminált padlókat egymással merőlegesen rakják le úgy, hogy azok „V” alakot öltsenek. A darabokat lehet akár csúcsosan is egymáshoz illeszteni, ami a francia stílus hatását fogja erősíteni a parketta megjelenésében.